2013. február 18., hétfő

A gerinc és az egyenes testtartás. Csupán statika kérdése!

Illusztráció: CANTIENICA AG, Zürich
Egy elgondolkodtató írás arról, hogy  valójában nincs is szükségünk a gerincgörbületekre...

"A gerinc és az egyenes testtartás. Csupán statika kérdése!

A teherviselő oszlop feladatai.
Valójában az embereknél sincs másképp, mint az építészetben. A toronyházak és a tetők egyaránt teherbíró alátámasztást igényelnek. Tegyük fel, Ön megbízást kap egy ember-alakú toronyház megépítésére!  Milyennek tervezné a ház középső tartóoszlopát? Egyenesnek, vagy S-alakúnak? Az igazán gazdaságos megoldás egy egyenes oszlop lenne, mely a talajjal 90 fokos szöget zár be. Minden hajlított építészeti forma esetén keszekusza megoldások tömkelegére van szükség, melyek segítségével biztosítható a megfelelő statikai alátámasztás. Áthidalók, tartóoszlopok, állványok minden irányba.

Hogyan jutott arra a feltételezésre az orvostudomány, hogy a kettős görbület tökéletes lengéscsillapító?
Ez a jelenleg alkalmazott orvosi gyakorlat alapján még érthető is! Amit azonban nem értek: miért ragaszkodik az általános orvoslás mégis olyan makacsul ehhez a koncepcióhoz? A gerincműtétek és a protézisek száma rohamosan nő, az ezzel járó költségek már most is milliárdokat tesznek ki. Az orvosi szakma ahelyett, hogy elismerné, hogy már így is megkésett az újfajta gondolkodásmód, inkább meggazdagszik a fájdalomtól küszködők szenvedésein.

Mi a teendő? Hogyan tudok statikai szempontból  ismét visszakerülni a komfort zónámba?
A csontok önmagukban nem biztosítanak elegendő stabilitást, az izomzat önmagában ugyancsak nem. A kettő együtt ideálisan biztosítja a mozgást és a stabilitást, ugyanakkor mindig szükségük van egy éber „izom”-felhasználóra is: aki gondoskodik a csontok, izmok megfelelő hosszúságáról, méretéről. Aki a csontokat gondosan egymás fölé igazítja. Aki megedzi a mély, autochton (akarattól független) hátizomzatot. Aki barátjává fogadja a nehézségi erőt.
És hogy hogyan is kell mindezt pontosan csinálni, azt Benita Cantieni mindenegyes könyvében leírja. Olvassa el, próbálja ki és végezze rendszeresen!

Sandra Cantieni"

2 megjegyzés:

 1. Kedves Judit!
  Régóta tartozik kedvenceim közé a vegagyerek blogod, ezen a cantienica-n most járok először. Egész csábítónak tűnt, mint mozgásforma, de - ne haragudj - ennél a fenti írásnál nagyobb butaságot rég olvastam.
  Az emberi gerincoszlop szerepe mióta merül ki a teherviselésben? És ezt egy mozgásterapeuta állítja????!!! Egy épület támasztóoszlopának feladata, hogy álljon mozdulatlanul, az idők végezetéig. Az emberi gerinc ennél azért többre hivatott, nem? Több síkban való mozgás, forgás, gerincvelő védelme, ott futó ereké...
  És az orvosok hogy jönnek ide????? Tudtommal az emberi gerinc görbületeit nem ők alkották, hanem a Jóisten! Egyébként van olyan gerinc-rendellenesség, amely adott görbület hiányával jár. Az ilyen betegekkel kéne Sandra Cantieni-nek elébeszélgetnie, vajon mennyire érzik így jól magukat.....
  Mellesleg gerinc-fájdalmak esetén az endoprotézis beültetését a nyugati típusú orvoslás is végső megoldásként tartja számon, amíg lehet, gyógytornát, mozgásterápiát javasol (pl. McKenzie-torna). A protézisek száma nem az orvosok miatt gyakoribb, sokkal inkább a mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás, elhízás rohamos léptékű növekedése miatt, amelyektől a gerinc, a csontozat, izomzat ideje korán felmondja a szolgálatot.....
  Üdvözlettel Arday Zsófia

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zsófia, ha esetleg tudsz németül, 'Benita Cantieni: Tiger Feeling, Das Rückenprogramm für sie und ihn' (Südwest Verlag, 2012.), c. könyvét tudom figyelmedbe ajánlani, abban ugyanis Benita közel 50 oldalon keresztül részletezi az itt megjelent rövid bejegyzésben leírtak miértjeit.:)

   Törlés